Wat hebben stress en overgewicht met elkaar gemeen?

Als je voor een langere tijd onvoldoende ontspant heeft je lichaam meer moeite om vet te verbranden. Hierdoor heb je een verhoogde kans op vetopslag rondom je middel.

 

Hoe kan het dat stress je verbrandingsproces vertraagd? 

De verbranding van vetten is een lastig proces. In de basis moet je lichaam extra hard werken om vetten om te zetten naar energie (suiker). Wanneer je veel last hebt van stress heeft dit invloed op je cortisol (ook wel stress hormoon genoemd) waardoor de verbranding ook nog eens wordt vertraagd. Extra hard werken voor je lijf dus en dat terwijl je al genoeg andere dingen aan je hoofd hebt.

 

De invloed van stress en Bourgondiërs 

Stress heeft naast de invloed van de processen in je lichaam ook invloed op je gedrag. Waar de één geen hap meer door de keel krijgt, gaat de ander vooral snaaien (ook wel onrust honger genoemd). Ik ben van deze laatste categorie en ik zal je vertellen dat is soms best uitdagend voor een lekkerbek zoals ik. 

 

De waarde van een goede balans

Door goed naar je lijf te luisteren en alert te zijn op signalen zowel fysiek (bijv. spanning in je lijf, rugklachten) als mentaal (bijv. concentratie problemen) kun je tijdig reageren. Idealiter ben je de signalen voor en weet je wat je lichaam nodig heeft om zo goed mogelijk te balanceren. 

 

Plan vaker een pauze 

Wanneer je lekker in je vel zit is het gemakkelijker om signalen te herkennen en tijdig bij te sturen, voldoende rust draagt hieraan bij. Zorg goed voor jezelf en voel je fitter!

 

Doe je mee? 

Klik hier en gun jezelf een pauze van 2,5 minuut. FITWERKT! Ook voor jou

Bel voor vragen 06-12927247

 

Stralende groet!

Jildou Bakker-Tolsma 

FITWERKT! ook voor jou

 

"FITWERKT! voor vitaliteit op de werkvloer. Samen een gezondere levensstijl" 

Onderwerpen van vorige blogs: fitte medewerker, medewerker met overgewicht, hoog ziekteverzuim, meerwaarde gezonde medewerker, gezondheidsprogramma op maat, sporten voor medewerkers, samen bewegen, investeren in vitaliteit, vitaal bedrijf, duurzaam investeren in medewerkers

Reactie schrijven

Commentaren: 0