Drie stappen die bijdragen aan een gezondere organisatie

Een praktijkmanager zei ‘soms zou ik wel willen bepalen wat er wordt geluncht tussen de middag”

 

Klinkt gek he maar deze dame is niet de enige HR medewerker die zich soms verbaasd over de lunch van een collega. En een gedachte als ‘dan eet ook nog eens net die ene collega een stuk taart als lunch’

Hoe stom ook deze gedachte klinkt, wanneer jij verantwoordelijk bent voor de kosten van verzuim en je ziet letterlijk voor je neus dat een medewerker ongezonde keuzes maakt tja dan zou je graag wat meer invloed uitoefenen. Voor je gevoel kun je geen kant op. 

 

Ziekmelding 

Wanneer je medewerker ziek is hoeft zij zich niet te verantwoorden met een reden. Je bent namelijk niet verplicht om te vertellen wat er met je aan de hand is. Daarom is persoonlijke aandacht bij jou op de werkvloer zo waardevol want wanneer je een collega beter kent, weet je vaak meer wat er privé en op het werk speelt. Dit zorgt ervoor dat je bij een ziekmelding meer wordt betrokken wordt en daardoor zelf meer betrokken kan zijn en dus zelfs hulp kan aanbieden. 

Hetgeen dat je iemand ziet doen of eten is een momentopname en zegt niks over de algehele gezondheid van jouw medewerker. 

 

Stap 1 voor een lager ziekteverzuim is: aandacht

Investeer in de vorm van aandacht in je medewerkers. Blijf oprecht betrokken zodat je weet wat er speelt. Enkel met een goedemorgen in de wandelgangen of via Teams red je het daar niet mee. Een gezamenlijke lunchwandeling eens per maand kan al een groot verschil maken. 

 

Stap 2 de medewerker maakt het verschil 

Wees je bewust van het feit dat enkel de medewerker zelf het verschil kan maken in de keuzes die zij gedurende de dag maakt. Ja je kan met een gezonde kantine een gezondere keuze beïnvloeden maar buiten werktijd zijn er nog heel veel andere momenten waarin de medewerker een keuze heeft. Het is daarom belangrijk dat het onderwerp vitaliteit leeft op de werkvloer zodat het een onderwerp is waar gemakkelijker over wordt gesproken zodat je elkaar positief kan beïnvloeden ten aanzien van een gezonder leven, ook buiten werktijd. 

 

Stap 3 tijd voor actie

Veel medewerkers willen wel gezonder leven, vaak hebben ze een plan en starten ze met enthousiasme aan een gezonder leven. Dit kan in de vorm van een detox zijn, een nieuwe sport of bijvoorbeeld een challenge waarin een maand lang niet wordt gesnoept. Allemaal plannen die ik dagelijks hoor maar waarbij in veel gevallen de start een succes is maar daarna de acties afnemen en de medewerker teleurgesteld is en het onderwerp weer laat varen. 

 

Hoe kun je die medewerker nou wel beïnvloeden?

Wil je een gezondere werkvloer of heb je gewoonweg echt veel te hoge verzuimkosten? Ga op zoek naar ambassadeurs in de organisatie. Want wanneer je met elkaar die gezondere omgeving wil creëren dan heb je medewerkers nodig die net zo enthousiast zijn als jij. Vervolgens kun je samen een plan bedenken hoe je 12 maanden per jaar het onderwerp vitaliteit onder de aandacht brengt. 

 

Wat doen jullie al op de werkvloer om samen gezonder te leven? 

Deel het als reactie onder dit bericht en inspireer anderen! Want waar jouw idee eenvoudig lijkt is het voor een ander een openbaring! Graag kijk ik uit naar je reactie.

 

Stralende groet!

Jildou 

Reactie schrijven

Commentaren: 0